Uten handel intet sentrum. Uten sentrum ingen by.

23.09.2014
Tom Søgård fra Byen Vår Drammen delte erfaringer fra Drammens satsing på bytuvikling.

Tom Søgård fra Byen Vår Drammen delte erfaringer fra Drammens satsing på bytuvikling.

– Det er en glede for meg å være til stede i Fredrikstad, for det er en av byene vi ser opp til, sa leder i Byen Vår Drammen, Tom Søgård. Bedre start kunne vel neppe medlemsmøtet om tema byutvikling fått.

Butikkdød var utgangspunktet for etablering av organisasjonen Byen Vår Drammen, et samarbeid mellom Drammen kommune og næringsdrivende i sentrum. For kommunen sin del handlet det om å signalisere at de ønsket å bidra til å få til noe, og å være en samarbeidspartner, men det daglige ansvaret ligger til næringslivet. Sammen står de også om det vellykkede omdømmeprosjektet, som har blitt kjent ut over Norges grenser.
– En av de viktigste suksessfaktorene for Drammen har vært samarbeid og organiseringen, sa Søgård. Events i sentrum, en egen sentrumsleder, opplevelser og kulturtilbud, byutvikling og byrom og sentrumsnær boligutvikling er blant sakene de har lykkes med. Men selv i Drammen har de utfordringer som gjenstår, som også er gjeldende i Fredrikstad, som for eksempel butikkmiks, samarbeid om felles åpningstider og det fjerde byrom.

Har valgt å være en by

I Drammen har de bestemt seg for å ha en by, og ikke være en forstad til Oslo. Derfor er sentrum viktig, og derav satser de på utvikling av handelen. Søgård trakk fram samarbeid med gårdeiere som vesentlig. I tillegg er opplevelser en nøkkelfaktor for sentrum framover, derfor har de nylig opprettet et samarbeid kalt «Byliv» som vil prioritere publikumsrettet næring.

Utforming av byen påvirker hvordan vi lever i byen

Jo Ese trakk fram sosiologiske perspektiver knyttet til byutvikling.

Jo Ese trakk fram sosiologiske perspektiver knyttet til byutvikling.

Jo Ese, sosiolog og stipendiat ved Høgskolen i østfold, har byen og samfunnet som et av sine forskningsfelt.
– Byrom kan legge til rette for samhandling, sa Ese. Han viste konkrete eksempler på hvordan man gjennom byplangrep former samfunnsstrukturer. Bilder fra ulike bygrep rundt om i verden viste fysiske bygrep som førte til samhandling mellom mennesker, og fysiske bygrep som hindret samhandling. Det er dermed viktig å ta hensyn til hvordan vi ønsker å leve livene våre i den framtidige byutviklingen.

Det er nå det gjelder for sentrum

«Sentrumsutvikling må profesjonaliseres, det handler om drift av et helt byområde, og det kan ikke lengre overlates til tilfeldigheter og frivillighet», stod det nylig i en kronikk av Kristian Fr. Kristian, leder av Sentrumsgruppen i Fredrikstad Næringsforening. Les hele kronikken

 

KOMMENDE MØTER

Medlemsprofilen

  • Domino Interiør AS Domino Interiør AS

    Suksess med digital markedsføring, og mer samfunnsansvar på vei inn i bransjen! “Den lokale butikken” er dessuten ikke bare lokal, tjenester fra Lena Paus Jensvoll og Domino Interiør i Fredrikstad når helt til Kabelvåg.

    Les mer »

OSS PÅ FACEBOOK

Meld deg på vårt nyhetsbrev
* = obligatorisk felt
2021 © Fredrikstad Næringsforening. Nygaardsgata 16 / Postboks 1405 / 1602 Fredrikstad. Tlf: 69 33 00 00. E-post: post@fredrikstad-nf.no. Design: Griff. Web: Egeland Design