SENTRUMSREGNSKAP FREDRIKSTAD 2020
Forord av sentrumsleder
Fredrikstad Næringsforening har nå laget et sentrumsregnskap for tredje gang. Denne gangen er sentrumsregnskapet heldigitalt – og underveis i regnskapet linkes det videre til andre rapporter der du kan fordype deg i de forskjellige tematikkene. Med sentrumsregnskap ønsker vi å sette fokus på hvordan det jobbes mot et attraktivt og levende bysentrum. I årets utgave har Norfakta gjennomført en Handlevaneundersøkelse, som forteller oss om Fredrikstad folks handlevaner, og hva de foretrekker med sentrum og hva som kan bli bedre. I tillegg til denne undersøkelsen har vi samlet data fra andre kilder som Bypakke Nedre Glomma, Folkeregisteret, SSB og IMAS for å gi et helhetlig bilde. Sentrumsregnskapet er en felles faktabase for næringsliv, gårdeiere og kommunen som viser utviklingen over tid og gjør oss et bedre grunnlag for beslutninger til det beste for byen vår.
2020 er ikke så lett å oppsummere kort. Dette var året da alt var annerledes. Korona-viruset sørget for at store deler av byen var nedstengt i mars og april. Det var tøffe tider for detaljhandel og servering. Men i mai åpnet Norge opp igjen og pilene begynte å gå andre veien. Med varmere tider i møte og lite smitte blomstret bylivet i sentrum. Med stengte grenser og dermed ingen grensehandel eller utenlandsferie kom det mange besøkende til byen og ikke minst brukte Fredrikstadfolk egen by.
Vi retter blikket fremover, og har i skrivende stund allerede kommet et stykke ut i 2021. Selv om vi fortsatt sliter med viruset, er det ingenting å si på fremtidsoptimismen. Vi har gårdeiere som er fremoverlente som få og det bygges som aldri før i sentrum. Lenger ned i rapporten får du en oversikt over de største utviklingsområdene i sentrum. De neste årene vil det bo og jobbe flere mennesker i sentrum enn noen gang. Vi skal ta imot alle og enhver – og vise at Fredrikstad er den lille verdensbyen.

Vennlig hilsen
LINE JEPPESEN
Sentrumsleder
Innholdsfortegnelse
Satsningen på et attraktivt og levende sentrum hadde ikke vært mulig uten et godt samarbeid mellom kommune og næringsliv. Fredrikstad Næringsforening etablerte i 2015 kommune og gårdeiersamarbeidet, utviklingen vi har sett de siste årene og planlegger for fremover ville ikke vært mulig uten vårt samarbeid.
Så TUSEN TAKK til Fredrikstad kommune, Ryen Eiendom AS, Cityplan AS, Sørlie Næringseiendom AS, Bøckmann Eiendom AS, Torvbyen og Fredriksborg AS for at dere er fremoverlente og utviklingsorienterte.
Hverdagsbyen
Byområdet slik som det er definert i kommuneplanen, er vist med rød strek på kartet. I tillegg til byområdet finnes det en grense som kalles Indre sentrum. Denne er markert i blått på kartet og er det de fleste tenker på som sentrum i Fredrikstad.
Indre sentrum
Befolkning
Byområdet
Befolkning
Indre sentrum
Bedrifter
8 % vekst siden høst 2018
Kilde: Fredrikstad kommune
Byområdet
Bedrifter
7% vekst siden høst 2018
Kilde: Fredrikstad kommune
Indre sentrum
Arbeidsplasser
Byområdet
Arbeidsplasser
No Data Found
Arbeidsplasser i sentrum er viktig
50 % av de som jobber i sentrum mener det er viktig at arbeidsplassen ligger i sentrum. Det er en økning med 6% fra 2018.
Arbeidsplasser i en by er viktig, det gir et større næringsgrunnlag for handel og serveringsbedrifter, noe som fører til større mangfold og en levende by gjennom hele døgnet
Kilde: Norfakta Handlevaneundersøkelse 2020
No Data Found
Befolkningsøkning indre sentrum
2 666 mennesker bor i indre sentrum 31.12.20. Det er en økning på 63 personer (2,4 %) siden 01.07.2018.
I byområdet var det på samme tidspunkt bosatt 10 459 mennesker, en økning på 6,4 % i samme periode.
Til sammenligning var befolkningsveksten i Fredrikstad kommune 2,3 % i perioden.
Tallene omfatter kun folkeregistrerte i kommunen. Det er grunn til å tro at det reelle tallet på antall bosatte er noe høyere i Fredrikstad sentrum, siden det det bor en del studenter her også.
Kilde: Folkeregisteret
Sentrumsregnskap Fredrikstad 2020
Folk i byen
Så mange besøker sentrum
Siden 2015 har Fredrikstad Næringsforening målt antall besøkende i Fredrikstad sentrum.
- Leverandør av tellesystem: Imas
- Registreringspunkter: 18 stk i indre sentrum
- Wifi signaler registreres og holdes i 12 timer
- Beveger du deg rundt i byen innen 12 timer, telles du som en person
- Forsinkelse på 12 timer
18 % nedgang i passeringer
Siden 2015 har Fredrikstad Næringsforening målt antall besøkende i Fredrikstad sentrum. I 2019 endret vi systemet til å telle unike besøkende målt med wifi. Det gamle systemet telte kun passeringer. Dette systemet ble beholdt ut 2020 for å måle utviklingen. I oversikten nedenfor vises utviklingen fra 2019 til 2020 per kvartal. Utviklingen må sees i sammenheng med Covid 19 og restriksjonene som hadde som mål å hindre mobilitet. Vi beholdt også det gamle systemet som kun målte passeringer (antall hoder) for å kunne sammenligne med året. Totalt viste disse tellerne en nedgang på 18 % fra 2019.
Fordelt kvartal så det slik ut:
No Data Found
Nedenfor vises utviklingen i passeringer i sentrum fra 2015 til 2020
Årlige sammenlignbare tall:
No Data Found
Antall unike besøkende i snitt per ukedag i 2020:
I grafen til høyere kan du se oversikten over gjennomsnittlig unike besøkende per ukedag i 2020.
Er du i byen vil det kanskje oppleves som mest folk på lørdag, men antall arbeidsplasser i byen gjør at det faktisk er flere folk i sentrum på hverdagene.
No Data Found
Sentrumsregnskap fredrikstad 2020
Et tilgjengelig sentrum
I Fredrikstad reiser vi på mange måter; bil og sykkel, ferje eller buss. Trafikken på alle disse har endret seg i nyere tid. Det har også parkeringsmulighetene i sentrum. Her tar vi en nærmere titt på tallene – og forklaringer bak!
Bil
Tabellen under, viser hvor mange som kjører bil til og fra sentrum per døgn, og hvilken av innfartsårene som brukes mest.
Det er en svak nedgang i antall biler på alle målepunkter unntatt ved Simo. Sistnevnte har en sammenheng med at veien var under ombygging i 2019. Den totale nedgangen må sees i sammen med at 2020 var preget av Korona og mange restriksjoner som på har påvirket mobiliteten (bypakke nedre glomma).
Er du interessert i mer informasjon kan du lese mer i årsrapporten til Bypakke Nedre Glomma her.
56 % av de som jobber i byen bruker bil på jobb
No Data Found
Kilde: Bypakke Nedre Glomma
Parkering
Sent i 2017 lanserte Fredrikstad kommune parkeringsappen – Fredrikstad P. Nå fire år senere har 44 000 lastet ned appen.
I det vi definerer som sentrum er det 1 880 plasser under tak, og i underkant av 2 000 plasser i sentrum, boligsoner inkludert. Belegget på ukedagene i p-hus er stabilt, og ligger på ca 70 % , men i 2020 var året sterkt preget av pandemisituasjonen, så det var noe høyere belegg. Vi ser en markant andel av el-biler i p-husene. På utvalgte dager i november 2020 var det opp mot 80 % andel el-biler på en tilfeldig valgt tirsdag og torsdag. Belegget i Stadion p-hus har tatt seg godt opp til ca 50 %.
Les mer om parkering her: https://www.fredrikstad.kommune.no/parkering
7 av 10 mener parkering er viktig for valg av handlested
Sykkel
Nedenfor vises en oversikt over tellepunkter for sykkel i Sarpsborg og Fredrikstad. Alle har en positiv utvikling med unntak av Nygaardsgata (gågata) i Fredrikstad. Nedgangen her må sees i sammenheng med mer bruk av hjemmekontor og dermed færre folk i sentrum i 2020.

No Data Found
Kilde: Bypakke Nedre Glomma
Ferge
Vi elsker byferga! Byferga er hele byens stolthet og et kjent varemerke. Men det er langt mer enn det, for til daglig er det først og fremst en måte for veldig mange å komme seg til og fra byen.
Antall reisende med fergene i Fredrikstad har i 2020 blitt påvirket av koronasituasjonen. Fergene hadde passasjervekst i januar og februar og startet året med en positiv passasjerutvikling, men etter 12. mars og med de til enhver tid gjeldene restriksjoner, har passasjertallene vært lavere enn for tidligere år (Bypakke Nedre Glomma).
Nedenfor er en oversikt per rute per år:

No Data Found
*Ålekilen ble talt separat frem til 29. februar, deretter som en del av Gamlebyen. Kilde: Fredrikstad kommune
Sentrumsregnskap Fredrikstad 2020
Omsetning i varehandelen
Det store bildet – Norge
Nordmenn handlet varer for 606 milliarder kroner i 2020, en vekst på 34 milliarder kroner fra 2019.
606 milliarder inkluderer det vi handler i fysiske butikker og netthandler i Norge og utlandet. 88 % av denne summen legges igjen i norske fysiske butikker.
12 % av nordmenns forbruk legges igjen i netthandel (norske og utenlandske nettbutikker) og handel i fysiske butikker i utlandet (inkl grensehandel). Dette utgjør 72,7 mrd. og netthandel står for 86 % av summen. Av dette utgjør norske nettbutikker 68 % og utenlandske nettbutikker 32 %.
Majoriteten av kronene legges igjen i de norske fysiske butikkene, men de seneste årene har vi sett et mønster med sterk vekst i de andre kanalene og særlig i netthandelen.
88 % av all handel brukes i norske fysiske butikker.
Handlemønster
No Data Found
Kanalglidning
No Data Found
Netthandel
No Data Found
I 2019 tok netthandel 31 prosent av veksten i nordmenns varekjøp. Netthandel var den salgskanalen som vokste mest, og det var utenlandske nettbutikker som sto for den største økningen. De fysiske norske butikkene økte salget med knappe 1 prosent, hvilket var en svakere vekst enn i 2018. OBS! 2020 tall legges ikke frem før i september 2021.
Kilde: SSB, Norges Bank og Virke Analyse (2020)
Hvordan står det til i Fredrikstad?
Handel
Statistikk sentralbyrå registrerer hvert år omsetningen i detaljhandel i Norge.
Nedenfor vises tallene for Fredrikstad fordelt på delområder.
2017
Totalt Fredrikstad: 7 011 275 000 kr
No Data Found
2018
Totalt Fredrikstad: 7 204 820 000 kr
No Data Found
2019
Totalt Fredrikstad: 7 182 469 000 kr
No Data Found
For Fredrikstad sentrum er følgende delområder brukt: Sentrum nord, Sentrum syd, Sentrum vest, Nordre Kråkerøy. For Rolvsøy er delområde Hauge brukt. Dette området dekker hele Dikeveien.
Kilde: SSB. Nacekode 47 – handel i butikk
Servering
De siste årene har det vært en kraftig fremvekst av nye, gode serveringssteder i Fredrikstad. Mangfoldet, og kvaliteten, innenfor servering er derfor større enn på lenge. Mange av restaurantene har latt seg inspirere av utenlandske trender og utviklet nye konsepter. Graden av spesialisering har også økt, tidligere var det en tendens til at alle skulle ha alt, mens nå er trenden smalere konsepter, f.eks Køl som barbeque restaurant, Nomads som har et asiatisk sharingkonsept og Mezzo med tyrkisk tapas.
Omsetning på servering 2017, 2018 og 2019 fordelt på sentrum og Gamlebyen.
Kilde: SSB. Nacekode 56 – servering
Sentrum = delområdene Sentrum nord/syd/vest + Nordre Kråkerøy. Gamlebyen = Østsiden syd


2017
Totalt Fredrikstad: 594 485 mnok
Markedsandel
No Data Found
2018
Totalt Fredrikstad: 678 180 mnok
Markedsandel
No Data Found
2019
Totalt Fredrikstad: 740 563 mnok
Markedsandel
No Data Found
Utvikling i antall skjenkesteder
No Data Found
Kilde: Maks årsrapport 2020
Antall arbeidsplasser i serveringsnæringen i Fredrikstad kommune:
No Data Found
Vekst 45 % fra 2010-2019.
Kilde: Telemarksforskning
Sentrumsregnskap Fredrikstad 2020
Handlevaner i Fredrikstad
I august 2020 gjennomførte Norfakta en Handlevaneundersøkelse for Fredrikstad Næringsforening for å kartlegge handlevaner i Fredrikstad sentrum. Undersøkelsen er gjort på et representativt utvalg av Fredrikstads befolkning (600 respondenter). Den samme undersøkelsen ble også gjort 2016 og 2018, på den måten kan også utviklingen måles.
Hvor foretrekker du å handle?
Innbyggere som bor vest i Fredrikstad er på samme måte som i 2016 og 2018 de som i størst grad foretrekker å handle sentrum som handlested.
Resultatene tyder på at respondenter som går på skole i sentrum i større grad foretrekker sentrum som handlested enn respondenter med arbeidssted i Fredrikstad sentrum. Dette gjenspeiles også i form av alder; den yngste aldersgruppen under 30 år er den gruppen som i størst grad foretrekker sentrum som handlested.
Andelen som foretrekker å handle utenfor sentrum har økt med 10 prosentpoeng siden undersøkelsen i 2016 (7 prosentpoeng siden undersøkelsen i 2018).
Totalt respondenter i hele kommunen
No Data Found
De som arbeider i sentrum
No Data Found
De som går på skole i sentrum
No Data Found
Årsaker til at man foretrekker å handle i sentrum
Mest nevnt; tilgjengelighet med tanke på transport, kort vei til sentrum samt handlemiljøetNo Data Found
Årsaker til at man foretrekker å handle utenfor sentrum
Mest nevnt; tilgjengeligheten med tanke på transport samt bomringenNo Data Found
Hvor ofte besøkes Fredrikstad sentrum for handel?
Om lag 3 av 10 besøker Fredrikstad sentrum for handel ukentlig eller oftere.
No Data Found
Hvor ofte benytter du deg av kulturtilbudene i sentrum?
Færre enn før besøker månedlig
eller oftere ulike kulturtilbud i Fredrikstad sentrum
No Data Found
Besøk av restauranter, kafeer, kaffebarer etc. i sentrum inntil kl 18:00
Ingen endring: Om lag 4 av 10 besøker månedlig eller oftere ulike steder i sentrum som restauranter, kafeer, kaffebarer etc.No Data Found
Besøk av restauranter, barer, nattklubber etc. i sentrum etter kl 18:00
Om lag like mange som før besøker månedlig eller oftere ulike steder i sentrum som restauranter, barer, nattklubber etc.No Data Found
Parkeringsmulighet – betydning for valg av handlested
Som i 2016 og 2018: Om lag 7 av 10 mener at parkeringsmulighetene har stor betydning for eget valg av handlestedNo Data Found
Tilfredshet
Respondentenes vurderinger er i intervjusituasjonen gjort ved hjelp av en skala fra 1 til 5. Denne skalaen er i ettertid omregnet til en poengskala fra 0-100, for på denne måten å visualisere et relativt og enklere mål på kundetilfredshet på en skala fra 0-100 poeng:
- svært misfornøyd/ svært dårlig/ helt uenig – gir 0 poeng
- misfornøyd/ dårlig/ delvis uenig – gir 25 poeng
- middels fornøyd/ verken eller – gir 50 poeng
- fornøyd/ bra/ delvis enig – gir 75 poeng
- svært fornøyd/ svært bra/ helt enig – gir 100 poeng
Tilfredshet – utvalg av butikker
Kundene er fortsatt middels tilfredse med utvalget av butikkerNo Data Found
Tilfredshet – service i butikkene
Som i 2018; kundene er tilfredse med butikkenes serviceNo Data Found
Tilfredshet – tilgjengelighet med tanke på transport
Som i 2018: Kundene er tilfredse med transportmuligheteneNo Data Found
Tilfredshet – arrangementer
Nedgang og tilbake på 2016-nivå; kundene er nå forholdsvis misfornøyde. Merk: undersøkelsen ble gjort i august 2020 etter en sommer uten arrangementer pga Korona
No Data Found
Tilfredshet totalt sett – Fredrikstad sentrum som handlested
Nedgang i tilfredshet; kundene er totalt sett middels tilfredse med Fredrikstad sentrum som handlested
No Data Found
Sentrumsregnskap fredrikstad 2020
Besøksnæringen
Besøksnæringen er en av Fredrikstads største næringer, og består av handel, servering og eventvirksomhet.
Fest skaper folk, og folk skaper by
Besøksnæringen sysselsetter over 5 000 personer i Fredrikstad. Det utgjør 23 prosent av alle private arbeidsplasser i kommunen.
2020 ble ikke det store året for fest. Ingen av de store festivalene ble gjennomført, så for dette året har vi kun med en oversikt over antall gjestedøgn på byens to største hoteller; Quality Hotel Fredrikstad og Scandic City.
No Data Found

Gamlebyen
Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad, og den opprinnelige byen. Den regnes som Norges første renessanseby. I dag er Gamlebyen med sin unikhet Fredrikstads største turistattraksjon, og tiltrekker årlig besøk fra hele verden. Men også Fredrikstad folk elsker den gamle byen. Nedenfor ser du kart besøkende i 2020, mot 2019
No Data Found

Foto: House of Ikigai
Hvor ofte besøkes Gamlebyen?
2 av 10
besøker Gamlebyen minst ukentlig
46%
besøker Gamlebyen minst månedlig
4 av 10
ser det naturlig å besøke BÅDE Gamlebyen og Sentrum samme dag de er «ute på»
Dette drar folk til Gamlebyen for:
No Data Found
Båter i gjestehavn, sentrum/Værste:
No Data Found
Markedsføring av Fredrikstad sentrum
Markedsføringen av sentrum foregår stort sett i sosiale medier med hovedvekt på Instagram. Kanalen brukes for å inspirere og vise mangfold i Fredrikstad sentrum. På forsommeren ble det også laget flere filmer for visning i sosiale medier med fokus på byliv, og velkommen tilbake etter nedstengingen på våren.
Gavekort:
Sommeren 2020 ble det etablert felles gavekort for alle aktørene i sentrum, her er restauranter, butikker, kino og frisører med.
Det ble solgt gavekort for 1 173 000 kr, totalt 1 222 gavekort. 58 aktører i sentrum er med.
Sentrumsregnskap fredrikstad 2020
Ren og trygg by
8 av 10
føler seg trygge i sentrum på kveld/natt
Ryddegruppa
fra FASVO rydder løst avfall i sentrum hver eneste virkedag – hele året
Daglig tømming
av søppelkasser i sentrum sommerhalvåret (3 ganger i uken vinter)
Makssamarbeidet
MAKS Uteliv er et interkommunalt samarbeidsforum og en arbeidsmetodikk for å fremme ansvarlig alkoholhåndtering ved salg og servering av alkohol. Partene i MAKS er; utelivsbransjen, politiet, tilsynsmyndighetene og kommunene i Nedre Glomma – Sarpsborg, Hvaler og Fredrikstad.
Hovedmål
- Arbeidet for et trygt uteliv
- Unngå overskjenking
- Unngå skjenking til mindreårige
- Hindre rusrelatert vold
- Samordne og effektivisere kontroller
- Lik praksis i kommunene
- Forutsigbarhet for bransjen

Boligbygging i sentrum
Oversikt over fordeling over antall ferdigstilte boliger som bygges i byområdet, tettsteder og omlandet. Ifølge kommuneplanen er målet at fordelingen skal være 60 % i byområdet, 30 % i tettstedet og 10 % i omlandet.
No Data Found
Kilde: Fredrikstad kommune
Sentrumsregnskap fredrikstad 2020
Hva nå, Fredrikstad sentrum?
Du tenker at kanskje at Fredrikstad sentrum har utviklet seg mye de siste årene. Det er helt riktig. Men de neste årene vil det faktisk skje enda mer. Her er en oversikt over noen av prosjektene som vil prege byen i årene fremover.
Værste
Hvor stort område?
Den sentrumsnære område på Værste – området fra gangbroen t.o.m. stadion og Helsehuset dvs. innenfor Fylkesveien til Kråkerøy og Hvaler er på ca. 150 mål. Her har Værste utviklet ca. 120 000m2 og har de resterende 80 000m2 til utvikling på Værstetorvet.
Dette inkluderer parkering under bakken. Værstes områder er på samlet 650 mål, hvorav 200 mål er avsatt til grønt områder som parker og LNF område (Åsgård-fjellet).
Antall boliger/næringsareal
Værste forbereder å bygge ca. 400 boliger på Værstes sentrumsområde, i tillegg til de 160 som er ferdig.
På områdene Værste Vest og Syd planlegges det for ytterligere 2 800 boliger.
Fremdrift
Værstetorvet Syd og Byhaven vil bli bygget ut i perioden 2021-2024. Værstetorvet Nord med handel, næring og boliger vil utvikles i perioden 2022-2026.
På Værste Syd planlegger vi oppstart av boligprosjekter i 2022. Jotne har uttalte planer om oppstart i 2022 for bolig og næring på sitt område.

Trosvikstranda
Hvor stort område?
Ca. 25 mål
Antall boliger
Ca. 400
Hvor store næringsarealer?
Ca. 8 000 bta
Fremdrift
Utbygger målsetter å sende reguleringsplanen før sommeren.

Cewex-kvartalet
Hvor stort område?
Planområdet er 5,4 mål, men ikke alt skal rives og utvikles.
Antall boliger?
Usikkert. Men i Hagbartgården blir det ca 35 boliger.
Hvor store næringsarealer?
Avhenger av antall boliger
Fremdrift
Målsetter vedtatt plan før sommeren 21

Cicignon Park
Hvor stort område?
Området ligger på Cicignon, i Fredrikstad sentrum og rett i nærheten av jernbanestasjonen. Området som skal utgjøre Cicignon Park er 45,9 mål
Antall boliger/næringsareal
Ca 700 boenheter + noe næring
Fremdrift
Reguleringsplan for området er på høring, med høringsfrist i slutten av mai 2021

Sentrumsregnskap fredrikstad 2020
Folk i sentrum
By er folk, og folk er by. Her er et lite utvalg av våre folk, og hvorfor de elsker sentrum.

Tom Christensen, Christensens bakeri:
«Vi har kommer til sentrum for å bli, og er veldig fornøyd med beliggenheten. Det er rett og slett ekstra stas å ha et bakeri i byen.»
Therese Hoff, Therese Hoff dame og herrefrisør
«Jeg er så glad for den stemningen som er mellom oss drivere i sentrum. De siste årene har vi fått et veldig godt samhold og heier på hverandre»
Monique Blystad, senterleder Torvbyen:
«Jeg elsker å jobbe med de forskjellige butikkene og alle menneskene som har sitt daglige virke her, jeg elsker når det koker i gangene og kundene er fornøyd. Jeg er så glad for at senteret ligger midt i Fredrikstad sentrum, samarbeide med gatesentrum gjør at vi får ut det beste i hverandre.»
Line Solgaard, Line Solgaard arkitekter:
«Fredrikstad er så fiiin:) Vi ønsker rett og slett å være en del av den utviklingen som skjer her i byen – og med kontor midt i Fredrikstad sentrum er vi en del av det urbane miljøet. Vi får kontakt med folk på en helt annen måte – noe som påvirker måten vi jobber på»
Jesper Brandstorp, Holwech Fikseri:
«En god lørdag for meg; En liten tur med #byferga for å kjøpe meg noe god søt bakst hos Bakfickan. Kan man ha det bedre da?»
Nora Gangfløt, Wex Apartments:
«Jeg eeeelsker Nygaardsplassen; stemningen, valgmulighetene, menneskene, kulturen. Alt! Du får rett og slett en storbyopplevelse i en bitteliten by!»
Ingrid Movik Nilsen, Change Lingerie
«Det jeg liker best med Fredrikstad sentrum er den utviklingen som har skjedd de siste årene. Nå har Fredrikstad masse spennende butikker, kafeer, restauranter og byrom. Det har blitt en liten storby, og det elsker jeg»
Hege Grundvig-Andersen
«Fredrikstad sentrum er et godt sted å være, med masse fine kunder og drivere! Det jeg setter pris på ved å ha butikk i sentrum er å få kjenne på og får være en del av byens puls. Ved å være vent ut mot gågaten ser vi byens liv og røre, sol og sky, folk og fe. At vi sentrumsdriverne ønsker å trekke i samme retning, er også veldig motiverende»
Lena Paus Jensvoll, Domino Interiør:
«Det er veldig hyggelig og godt å være en del av det ekte sentrum i Fredrikstad, med et mangfoldig utvalg av tilbud og sentrumsaktører. Den satsningen som gjøres på sentrum i Fredrikstad heier vi veldig på og vi ser også at det er en stor fordel for oss! Ved å ha butikk i sentrum er vi tilgjengelig for folk og vi vet kundene våre setter pris på at vi ligger her vi ligger»
Ann-Karin Vollebæk
«Jeg gjør bare sånn her, og peker mot gågata, her er alt dere drømmer og litt til. Nyt Fredrikstad»
Fredrik Brostrøm Hansen, Velo Hansen:
«Hvordan kom du på å starte sykkelbutikk, lurer vi på? «Neeei, jeg ønsket meg en kul sykkelbutikk – ja, så da var det bare å starte en da»